Philharmonie

Het grote harmonie-orkest van de Philharmonie Maasniel bestaat uit zo’n 45 muzikanten en repeteert op donderdagavond van 19.30 uur tot 21.45 uur. Door het jaar heen treedt het orkest ongeveer negen keer op. Van serenades in Maasniel tot beoordelingsconcerten en van het opluisteren van kerkdiensten tot (thema)concerten. Het grote harmonie-orkest is een gezellige enthousiaste groep muzikanten waarvan de jongste in de leeftijd van 9 jaar en de oudste in de leeftijd van 66 jaar is.

Als harmonie van het voormalige kerkdorp Maasniel in Roermond, zijn we natuurlijk van de partij bij traditionele gelegenheden zoals de Dodenherdenking en met Sint Maarten.

Één keer in de twee jaar wordt de Philharmonie Maasniel uitgenodigd om te spelen in het Duitse Nierderkrüchten. Omdat men in Duitsland geen harmonieorkesten kent, vinden we daar een heel geïnteresseerd publiek. Het is altijd uitdagend en sfeervol om daar te spelen en bovendien … erg gezellig, want inmiddels zijn we goeden vrienden geworden.

Verder organiseert de Philharmonie Maasniel één keer in de twee á drie jaar een Themaconcert waarbij de harmonie de muziek verzorgt. Zo heeft de harmonie in 2005 en 2007 een filmconcert georganiseerd. Bekende films zoals ‘Titanic’ en ‘Once upon a time in the West’ werden geknipt en aangepast aan de filmmuziek die ons orkest speelde. De scènes en de muziek moesten perfect op elkaar aansluiten. Een hele uitdaging. In een speciaal daarvoor aangeklede filmzaal konden de bezoekers genieten van de hoogtepunten uit 14 films met de bijbehorende filmmuziek. Een unieke belevenis. In maart 2010 heeft de “Fiel” een succesvol TOP 2000 concert georganiseerd in zaal De Ster in Maasniel. Een groot aantal bekende hits uit de voorbije jaren werden gespeeld en gezongen door het orkest met solisten. Heel bijzonder was dat er tijdens het concert kon worden gedanst, net als bij ‘Saturday Night Fever’. Iedereen ging uit zijn dak. In 2011 en 2012 heeft de Philharmonie een “Limburgse Aovend” georganiseerd. Tijdens deze avond werd het thema Limburg vertolkt in muziek en dans. In 2012 heeft de harmonie in samenwerking met Veldeke Krink twee avonden georganiseerd waarbij poëzie en muziek naadloos in elkaar over liepen. Onder de naam “Naozomerzjwijmel – Poëzie in Hermenie” werd muziek door de harmonie en een band, voorgedragen gedichten, een verhaallijn en sfeerlicht tot één geheel gebracht aan het publiek in de Minderbroederskerk in Roermond.

Naast bovengenoemde vaste actviteiten treedt de harmonie ook op tijdens concerten met andere muziekverenigingen zoals tijdens een concertmiddag/avond of beoordelingstoernooi.

Geregeld organiseren we ook concertreizen en uitstapjes. Dan combineren we het plezier van muziekspelen met het plezier van samen ergens naar toe gaan. Zo zijn we in 2010 naar de Belgische Ardennen geweest, een bezoekje naar een concert van een bekende blaasmuzikant, fietstochten en repetitieweekenden.

De harmonie heeft voor het laatst in 2016 aan het LBM-Concours deelgenomen. De harmonie behaalde toen 90,25 punten, een eerste prijs met lof der jury! Daarmee is de Philharmonie Maasniel gepromoveerd naar de 3de divisie.