Muziekles

Als jij een instrument wilt gaan spelen, ben je bij ons aan het goede adres! De startende leden van de Philharmonie, onder de 18 jaar, krijgen allemaal een opleiding aan de Eci Cultuurfabriek in Roermond. De Eci is een stichting die, onder andere, de muzikale opleidingen voor de Roermondse muziekverenigingen verzorgt. Hier kom je veel mee in aanraking wanneer je bij ons een instrument wilt leren spelen.

De jeugdgroep van de Philharmonie is een gezellige groep jonge muzikanten in de leeftijd van 7 tot en met 18 jaar. In het muziekseizoen 2009/2010 waren wij zelfs de grootste jeugdopleiding voor muziek van Roermond! Hier zijn wij erg trots op en we doen ons best om ervoor te zorgen dat ook jij net zo veel plezier krijgt in het maken van muziek als iedereen die dit nu bij de Philharmonie heeft. Om de sfeer binnen de groep hoog te houden organiseren we uitstapjes, een kamp en laten we jullie meedenken met de activiteiten die we kunnen gaan doen. We zijn zelfs al eens op concertreis naar Hongarije geweest! Plezier in het maken van muziek en gezelligheid staan voorop!

Hoe leer je een instrument spelen?

Bij de start van je opleiding kun je kiezen om op een blokfluit te beginnen of direct op een instrument muziek leert spelen. Op een blokfluit leer je, op een leuke manier, de eerste kneepjes van muziek maken zoals noten lezen. De meeste kinderen beginnen op 8 of 9 jarige leeftijd met muzieklessen. Op de lessen leer je muzieknoten lezen, ritmes herkennen en wordt je fantasie op een muzikale manier ontwikkeld. Dit doe je door eenvoudige kinderliedjes te spelen, zoals ‘alle eendjes zwemmen in het water’ en ‘Roodborstje tikt tegen het raam’. Soms wordt er zelfs gezongen!

Om een instrument te kiezen, kom je van te voren langs bij een repetitie van de jeugdharmonie waar je hebt kunnen zien welke instrumenten een orkest heeft (dus bijvoorbeeld een trompet, slagwerk, klarinet, dwarsfluit of saxofoon). Aan de hand hiervan maak je een keuze voor een instrument dat jou leuk lijkt. Het instrument krijg je te leen van de harmonie. Je hoeft dus niet zelf een duur instrument te kopen! Je krijgt (meestal) privé les op de Eci van een professionele muziekleraar. Maar in groepjes van twee kan ook. Deze lessen zijn 1 keer in de week en worden meestal bij jou in de buurt gegeven. In het begin lijkt het heel erg moeilijk, maar na een paar lessen gaat het beter en krijg je er steeds meer plezier in! Je krijgt eigenlijk op dezelfde manier les als bij de blokfluitles: je leert leuke makkelijke liedjes te spelen en, hoe beter je wordt, hoe leuker de oefeningen en liedjes. Je krijgt muziekles totdat je 19 jaar wordt.

Diploma’s

In de orkest wereld zijn er ook examen en diploma’s te behalen, net zoal bijvoorbeeld zwemdiploma’s. Na twee jaar spelen op een instrument mag je op A-examen. Het A-examen bestaat uit twee delen: een theorie examen en een praktijk examen. Om jezelf goed voor te bereiden op het theorie examen krijg je lessen om jouw muzikale kennis op te krikken. Die lessen worden 3 maanden lang bij de Eci cultuurfabriek gegeven door leraren, bijvoorbeeld een dirigent van een orkest. Over deze theorielessen krijg je een examen en als je dit goed afgerond hebt mag je op praktijkexamen. Op het praktijkexamen kunnen jullie laten horen hoe muzikaal jullie zijn. Op de muziekles heb je met je leraar oefeningen en liedjes ingestudeerd die worden beoordeeld door een jury. Als de jury vindt dat je goed hebt gespeeld (en dit is bijna altijd het geval), krijg je het A-diploma! Hierna kun je om het jaar een vervolg examen afleggen. Dit gaat door tot en met het D-diploma. Na het behalen van je B-diploma mag je meespelen in het grote harmonie-orkest. Daarom zijn de examens dus een belangrijk deel van het muziek maken.

Tot slot willen we je een idee geven van hoe het er eigenlijk uitziet als je op blokfluit begint:

Leeftijd Niveau
7 of 8 jaar Blokfluitles
8 of 9 jaar Beginnen op een instrument
10 of 11 jaar Spelen bij de jeugdharmonie en A-examen
13 of 14 jaar Spelen bij het kernorkest en B-examen
15 of 16 jaar C-examen
17 of 18 jaar D-examen

De Eci is natuurlijk niet de enige die jullie aan het opleiden is, de Philharmonie doet dat ook met onze jeugdharmonie. Hier leer je muziek te maken samen met andere muzikanten, op verschillende instrumenten, die ook les krijgen namens de ‘Fiel’ bij de Eci.

Onder leiding van de dirigent speel je leuke liedjes in de jeugdharmonie maar wordt het niveau ook iets moeilijker en spelen we zelfs bekende popmuziek van Robbie Williams, Marco Borsato en Mika!

De jeugdharmonie repeteert iedere donderdagavond van 18.15 – 19.15 en ongeveer 5 keer per jaar heeft de jeugdharmonie een optreden.