De Nieuwe Harmonie, een project van Philharmonie Maasniel

Jeugdharmonie-orkest

De Philharmonie Maasniel heeft heel veel jeugdleden. Meer dan de helft van onze leden zijn jonger dan 18 jaar. Daar zijn we heel trots op. We besteden ruime aandacht aan de muziekopleiding van onze jonge muzikanten. Maar er zijn ook volwassenen die besluiten een muziekinstrument te willen leren spelen. Ook die kunnen meespelen met het Jeugdorkest. Tijdens de opleiding leer je een muziekinstrument spelen, waar je de rest van je leven veel plezier aan kunt beleven.

Als een jongere zich opgeeft om muziek te leren spelen, dan begint de opleiding met het spelen op de blokfluit. Tegelijkertijd wordt een theoretische muziekcursus gestart zodat de muzikant in de dop muziek leert lezen.

Na een aantal maanden tot een jaar wordt dan een keuze gemaakt uit een instrument. Dat kan elk instrument uit het orkest zijn, dus een trompet, klarinet, fagot etc. maar ook slagwerk. De instrumentkeuze wordt samen met de Philharmonie bepaald om de balans in het orkest te bewaken. De Philharmonie stelt ook een muziekinstrument ter beschikking, om thuis mee te oefenen en voor de repetities en concerten.
 
Vervolgens krijgt de leerling een professionele muziekopleiding door docenten van het Centrum van de Kunsten in Roermond. De helft van de kosten hiervoor worden door de gemeente betaald en de andere helft betaalt de leerling zelf. De Philharmonie zorgt er voor dat de organisatie van de opleiding goed verloopt.

Na een tijdje kan de leerling beginnen met samenspelen met anderen in het jeugdorkest en daar wordt al serieus muziek gemaakt.

Elk jaar is er ook een solistenconcours. Alle muzikanten jonger dan 18 jaar kunnen daaraan deelnemen. Er zijn verschillende niveaus waarin de muzikanten ingedeeld zijn. Een jurylid beoordeelt dan de gespeelde muziek van elke individuele leerling en geeft tips ter verbetering en complimenten. Dit onderlinge concours is belangrijk want het is een echte uitdaging voor alle leerlingen in elke fase van hun opleiding om het beste uit zichzelf te halen.

De opleiding van de muzikanten gaat in principe door tot hun 18e jaar. Tijdens de opleiding kunnen ze erkende diploma’s halen zowel voor de praktijk als voor de theorie. Of je nu veel of weinig talent hebt de opleiding past altijd bij je. Je krijgt individueel les van professionele docenten, maar je speelt ook samen in een groep of orkest dat past bij je muzikale ontwikkeling.

Het zijn zeker niet alleen jongeren die deze opleiding kunnen volgen. Ook volwassenen die een muziekinstrument willen leren spelen, of die hun spelniveau, dat is weggezakt, weer willen verbeteren, kunnen met ons meedoen. Alleen geldt voor volwassenen dat de gemeente de opleiding niet subsidieert.